| Блаженніший Святослав висловив готовність спільно з православними братами відстоювати християнські вартості |
|
|
|
| Середа, 30 березня 2011, 04:52 |
|
Як розповів Блаженніший Святослав, саме перед Виборчим Синодом він взяв участь у міжнародній конференції благодійної організації «Церква в потребі» у Німеччині. «Я був запрошений відслужити урочисту Літургію в нашому обряді. Відразу після Літургії відбувся круглий стіл, на якому були присутні кардинал Кох, який є Префектом Папської Ради у справах єдності між християнами, а з іншого боку – Митрополит Іларіон (Алфеєв), який є відповідальним за Відділ зовнішніх церковних стосунків Московського Патріархату», – розповів Глава Церкви. «Було дуже цікаво. На тому круглому столі було проголошено про необхідність стратегічного альянсу між Російською Православною Церквою і Церквою Католицькою. І, очевидно, ми почуваємо себе частиною такого стратегічного альянсу. Але в якому сенсі? Владика Іларіон пояснив: тут не йде мова про якесь злиття Церков, про підпорядкування комусь. Це радше така військова термінологія – «стратегічний альянс». В чому він полягає? Що ми сьогодні разом повинні відстоювати традиційні християнські вартості», - наголосив Глава УГКЦ. На підтвердження цієї думки Блаженніший Святослав процитував слова Владики Іларіона (Алфеєва): «Ми не мусимо боротися з ісламом в Європі. Але мусимо боротись за силу християнства. Ми не хочемо проти абортів виступати, але боротись за людське життя. Ми не так хочемо воювати проти викривленого ставлення до християнства, але хочемо боротись за традиційні християнські євангельські вартості, які Христова Церква з апостольських часів несе сучасній людині», – зазначив Предстоятель УГКЦ і додав: «Я особисто і вся наша Церква дуже комфортно відчуваємо себе ось в такому «стратегічному альянсі». Більше того, у своєму листі-привітанні до мене Блаженніший Володимир якраз до цього мене і закликає, що ми разом мусимо будувати українське суспільство на отих християнських цінностях, які наші Церкви у своїх традиціях свято зберігають», – зазначив Блаженніший Святослав. Ведучи мову про церковну єдність, Глава УГКЦ зауважив, що ця єдність є теж відкрита до інших Церков Київської традиції. «Для мене особисто і для всіх нас було великим подарунком, великим знаком Божим той факт, що в неділю на нашу Літургію прийшли представники усіх християнських Церков Київської традиції, Української Православної Церкви, Православної Церкви Київського Патріархату і Автокефальної Православної Церкви. І представництво було на рівні єпископів. Коли під час співання Символу Віри я підійшов до кожного з тих Владик з відкритими обіймами і сказав їм: «Христос посеред нас!», кожен з них відповів мені: «Є і буде!». Отож для мене таке привітання було великим знаком, що ця наша відкритість дуже гарно відгукується і зустрічається у серцях наших братів», - підкреслив Блаженніший Святослав. Зі слів Предстоятеля Церкви, у привітаннях, які він отримав від кожного з Глав Київських Церков, був заклик і сподівання, «що ми разом в Україні будемо будувати нашу державу, будемо промовляти до нашого народу, основуючись на твердому фундаменті християнської віри – це така співпраця для того, щоб усі традиційні християнські цінності були присутні у сучасній культурі», – зазначив Глава УГКЦ. «Отож, мова йде не лише про внутрішню єдність нашої Церкви, а так само про цю єдність, яку ми хочемо випромінювати в напрямку до інших», – сказав Глава УГКЦ на прес-конференції у Києві. Департамент інформації УГКЦ |