НУІ, ВЕРБЛЮД, ЩО НІКОМУ НЕ ПОДОБАВСЯ PDF Друк e-mail
Неділя, 04 жовтня 2009, 17:38

Прямо біля головної дороги, що веде до церкви, стояв величезний будинок. Це міг би бути дуже  гарний будинок, але, на жаль, він таким не був. Кімнати були похмурі, фарба на стінах обвалювалася, а навколо будинку розрослася височенна і товста стіна чагарнику, що ніхто ніколи не підстригав. Ще гірше, чагарник цей був весь сірий від дорожнього пилу, що піднімається проїжджаючими машинами.   

Ніхто не піклувався цим будинком. А жив у ньому верблюд по імені Нуі власною персоною. Це було нещасливе, непривабливе створіння. Його, до речі, тому і кликали Нуі. Коли він народився, хтось глянув на нього і викликнув: “Ox, ну і мерзенний верблюд!”

У Нуі був тільки один друг. Кликали друга Френк. Один раз Френк прийшов відвідати приятеля. Він збирався постукати в двері молоточком, але згадав, що молоток відірвався вже багато років тому, а Нуі так і не подбав про те, щоб знайти і знову закріпити його.

Так що довелося пошкребти двері якоюсь брудною пляшкою з-під молока, поки не почулося гучне човгання Нуі. 

- Привіт, Нуі, - сказав Френк, коли той  нарешті відімкнув двері. 

- А, - відгукнувся Нуі, - це ти. Добре, я думаю, тобі краще ввійти . І Френк ввійшов у сиру і похмуру прихожу.

- Скажи мені, Нуі, - звернувся Френк, - чому ти виглядаєш сьогодні ще нещасливішим і некрасивішим, як завжди? Твій горб зовсім з'їхав набік, копита нечищені, ти навіть не зачесав вовну на вухах! 

- А чого мені про це турбуватися? - відповідав Нуі. - Ніхто не приходить у гості до мене. Вони просто не розуміють, яке я чарівне, чудове і взагалі незвичайне створіння. 

Отут Френку довелося терміново прикинутися, що йому треба висякатися, щоб закрити обличчя величезною носовою хусткою в червоний горошок.  Чи бачите, він не хотів, щоб Нуі помітив його сміх. Він знав, що такі особистості, як Нуі, відносяться до себе надто серйозно і не зауважують смішної своєї сторони. А Нуі дійсно дуже серйозно відносився до себе.

- Ти знаєш, у чому отут справа? - сказав Френк. - Ти хочеш, щоб усі насамперед любили тебе. І тільки якщо вони скажуть тобі, який ти чудесний хлопець, - тільки тоді ти будеш відноситися до них по дружньому. Але якщо ти дійсно хочеш зробити так, щоб люди любили тебе, я відкрию тобі один секрет. Не чекай, що вони перші помітять, який ти особливий. Йди до них і зроби вигляд, що вони теж особливі.   

- Так? - сказав Нуі, стурбовано повівши вухом. - Добре, подивимося. 

Френк змусив його задуматися, але він не хотів у цьому зізнаватися. 

Коли Нуі ранком вийшов за покупками, він зустрів свою сусідку місіс Грейд. Вони місяцями не розмовляли один з одним, тому що Нуі здавалося, що вона не ставиться з належною повагою до такого незвичайного верблюда, як він. 

Нуі задер вище свій великий чорний ніс, підняв волохаті вуха і вже збирався пройти повз неї так, начебто вона не існувала, як раптом згадав секрет, якому навчив його напередодні Френк. “Подивимося, чи вийде, - сказав собі Нуі, - зроблю вид, що вона теж незвичайна, як і я, і подивимося, що буде”. 

- Добрий ранок, дорога Грейд, - сказав він привітним тоном. – Я дуже радий Вас бачити! 

Грейд була так здивована, що випустила на бруківку усі свої покупки. 

- Дозвольте мені простягнути Вам руку, точніше, копито допомоги, - Продовжував Нуі, підхоплюючи банку з горошком, що котився до краю дороги, - напевно ви втомилися так багато нести. 

- Спасибі, Нуі, дорогий, - відповіла Грейд. - Як я рада бачити Вас! Чому б Вам не зайти до мене сьогодні вдень попити чайку? 

“Разюче! - сказав собі Нуі. - Вона назвала мене “дорогим” - номер удався, як і говорив Френк!” І він кинувся з усією швидкістю, на яку були тільки здатні його вузлуваті ноги, у двір, де працював Френк. 

- Виходить! - заволав він, різко зупиняючи. - Це просте чарівництво! Я прикинувся, що вважаю її такою же особливою, як і себе, і вона назвала мене “дорогим” і запросила на чай.

- Звичайно, виходить, смішний ти верблюд, - сказав Френк, обернувшись до нього. - Але це не чарівництво. У душі кожний з нас дійсно особливий, як і ти. Але якщо ти будеш увесь час думати тільки про те, що один ти незвичайний, то ніколи не побачиш, як незвичайний хто-небудь інший. Секрет простий: стався до інших так, як ти хочеш, щоб вони відносилися до тебе. І не чекай, щоб вони зробили перший крок. Зроби його сам. 

Додати коментар

Захисний код
Оновити