| На порозі духовної весни. Розповідь про двох синів |
|
|
|
| Неділя, 12 лютого 2012, 05:51 |
|
Якщо уважно поглянемо на зміст притчі, то побачимо, що це розповідь (не побоюсь цієї фрази) про двох блудних синів. Заблукав не тільки молодший син, який залишив батьківський дім та у пошуках свободи і щастя подався у «край далекий», заблукав також той, що залишився в дома. Чому? Ззовні старший син робить усе, як і належить доброму синові, але натомість внутрішньо він далеко відійшов від батька. Так, він був вірний батькові: щодня трудився на полі, виконував все, що просив батько, але натомість внутрішньо він не любив його, почувався нещасним; він не розумів свого батька. Гордість та егоїзм старшого брата, були більші, ніж відчуття батькової любові. Якщо хтось заслужив на бенкет та почесті, то це він, а не його непутящий брат. Цікавим є діалог між старшим сином та батьком: «Ось скільки років служу тобі й ніколи не переступив ні однієї заповіді твоєї, і ти не дав мені ніколи козеняти, щоб з друзями повеселитись. Коли повернувся цей син твій, що проїв твій маєток з блудницями, ти зарізав для нього годоване теля. Батько ж сказав до нього: Ти завжди при мені, дитино, і все моє – твоє. А веселитись і радіти треба було, бо оцей брат твій був мертвим і ожив, пропав був і знайшовся» (Лк. 15,29-32). Як бачимо, проблема не є у батькові, зокрема в тому, що він щось забороняв своєму старшому синові. Проблема у синові, що він не просив: якщо б він попрохав козеняти, то чи батько йому б не дав? Натомість він гнівається на батька, дорікаючи «ось скільки років служу тобі». Він забуває те, що він живе у батьківському домі і також користає з того, що виростив на полі. У чому ж проблема старшого сина? Мабуть в тому, що він відчував себе рабом: «Скільки років служу тобі…». Ми деколи є тим сином, який дорікає Богові: «Ось я ходжу Тобі до церкви, я молюся Тобі, стараюся не ображати Тебе своїми гріхами, а Ти не даєш мені того, про що я тебе прошу. А ось мій знайомий чи знайома, не є до кінця добрими християнами, не відвідують храму, не моляться, але живуть краще від мене, Ти їм допомагаєш, але я ж служу Тобі, тож допоможи мені». Христос розповідав цю притчу фарисеям, котрі докоряли йому за те, що Він спілкується з грішниками та блудницями. Ісус хотів показати фарисеям, яким милосердним є його Отець. Якщо уважно звернемо увагу на цю притчу, побачимо, що вона є незакінченою, без happy end-у. Невідомо як в подальшому склались відносини між батьком і синами. Ісус хоче, щоб кожен зробив відповідні висновки, побачив у ній себе. Кожен має зробити свій вибір. Сьогоднішньою притчею Ісус запрошує нас перебороти власний егоїзм, і зробити крок назустріч милосердю нашого Небесного Отця. Пам’ятати, що ми не є ніколи обділені Його любов’ю і опікою, адже Він завжди поруч, так близько нас. Господь любить кожного з нас такими, якими ми є. Не думаймо мірками старшого сина, що ми обділені його любов’ю, що когось Бог любить більше, а когось менше. Це не Бог відштовхує нас від своєї любові, а ми, залежно від того, як сприймаємо і ставимось до нашого Небесного Батька. Нехай у сьогоднішній притчі кожен зуміє побачити себе, а саме те, ким ми відчуваємо себе перед Богом: пригнобленими рабами, повними егоїзму та невдоволення чи його улюбленими дітьми. «Бог, багатий милосердям, з-за великої своєї любові, якою полюбив нас» (Еф.2,4). Взято з www.rozpovidi.org.ua |

Мабуть, важко знайти кращу розповідь про покаяння ніж притча про Блудного сина, в якій Господь ставить нам в приклад цілу родину – батька та двох синів. Цю притчу ще називають притчею про милосердного батька, адже у притчі розповідається не тільки про двох синів – блудного та неблудного, але і про батька та його ставлення до синів.